Τι είναι οι συμφύσεις των μικρών χειλέων του αιδοίου στα μικρά κοριτσάκια.

Αυτό οφείλεται στην επίδρασή των ορμονών της μητέρας κατά την ενδομήτριο ζωή. Εδώ τα μικρά χείλη είναι συνενωμένα με χαλαρές συμφύσεις, η ανατομία της περιοχής είναι τροποποιημένη και μπορεί να υπάρχει μόνο μια μικρή οπή από όπου βγαίνουν τα ούρα. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να το εντοπίσει η μαμά σαν μια περίεργη εικόνα, ενώ ο Π/Χ κατά την εξέταση ή με αφορμή ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης. Η ουρολοίμωξη μπορεί να οφείλεται είτε σε συγγενή διαμαρτία του ουροποιητικού, αλλά πολύ πιθανό είναι να ευθύνονται οι συμφύσεις.

Αντιμετωπίζονται

  • είτε με εφαρμογή τοπικά αλοιφής οιστρογόνων
  • είτε με λύση των συμφύσεων μετά από εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας
  • είτε σε πιο δύσκολες υποτροπιάζουσες περιπτώσεις (πιο σπάνια) διάνοιξη στο Χ/Ο με γενική ή ήπια αναισθησία και τοποθέτηση ραμμάτων στα χείλη του αιδοίου για την αποφυγή αποτροπής.

Αντίστοιχα οι βαλανοποσθικές συμφύσεις είναι η πιο συχνή κατάσταση στα αγοράκια που προκαλεί προβληματισμό στους γονείς. Είναι χαλαρές ή πιο στέρεες συμφύσεις που εκτείνονται από την ακροποσθία ( δηλ. το τελικό ευκίνητο μέρος του δέρματος που καλύπτει το πέος) προς την βάλανο.

Στο νεογνό είναι πιο στέρεες και πυκνές ενώ χαλαρώνουν με την πάροδο του χρόνου. Παλαιότερες εποχές δεν αντιμετωπίζονταν σαν πρόβλημα που χρειάζεται θεραπεία αλλά ως κάτι φυσιολογικό το οποίο το έλυνε ο νέος, έφηβος με την έναρξη του αυνανισμού ή της ενεργού ερωτικής ζωής.

Σήμερα οι απόλυτες ενδείξεις για λύσεις των συμφύσεων σε μικρή ηλικία είναι <3 χρ. είναι

  1. ουρολοίμωξη
  2. ένα ή περισσότερα επεισόδια βαλανοποσθίτιδας
  3. συγγενείς ανωμαλίες ουρήθρας που χρήζουν διερεύνησης.
  4. έντονη δυσοσμία ή παραμόρφωση

Επί μη ενδείξεων λύνονται μετά τα 3 χρόνια ή αφότου καθαρίσει το παιδί με τις πάνες. Γίνεται αμβλεία αποκόλληση με αποστειρωμένες γάζες μετά από την εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας.