Απόστημα χαρακτηρίζεται η κύστη που δημιουργείται εξαιτίας της απόφραξης του αποχετευτικού πόρου ενός σμηγματογόνου αδένα. Γεμίζει με σμήγμα και είναι ασυμπτωματική. Όταν η κύστη φλεγμαίνει λόγω της συγκέντρωσης μικροβίων, τότε το απόστημα γίνεται κόκκινο, επώδυνο, θερμό. Συχνά το απόστημα δημιουργεί ένα σημείο επικοινωνίας με την επιφάνεια του δέρματος από το οποίο εάν η κύστη επιμολυνθεί το περιεχόμενό της γίνεται πυκνόρρευστο με άσχημη οσμή.
Αποστήματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συνηθέστερα δημιουργούνται στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στις μασχαλιαίες και βουβωνικές πτυχές, στη ράχη, στους γλουτούς.
Τα περισσότερα αποστήματα του δέρματος απορροφώνται με τη βοήθεια κρέμας ή θερμής πίεσης ώστε να σπάσει μόνο του και να αποστραγγιστεί. Εάν όμως ένα απόστημα επιμένει ή επεκτείνεται, πρέπει να επισκεφθείτε Χειρουργό Παίδων, διότι μπορεί να προκαλέσει και επιπλοκές.
Εάν η λοίμωη προκλήθηκε από σταφυλόκοκκο, τότε τα βακτήρια που έχουν εισέλθει στο σώμα μέσω ενός τραύματος ή ακόμη και μέσω μιας αμιχής στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν βακτηριακή λοίμωξη, η λοίμωξη να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ή στον νωτιαίο μυελό, στην καρδιά προκαλώντας ενδοκαρίτιδα, να προκαλέσει σήψη, γάγγραινα, οξεία λοίμωξη των οστών ή οστεομυελίτιδα. Όλα τα παραπάνω βεβαίως ισχύουν για πολύ παραμελημένα αποστήματα.
Η Χειρουργός Παίδων εξετάζει την κύστη και εάν δεν είναι σε φάση φλεγμονής την αφαιρεί εφαρμόζοντας τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή ώστε να βγεί ολόκληρη.
Εάν η κύστη έχει επιμολυνθεί και υπάρχει φλεγμονή, τότε γίνεται διάνοιξη του αποστήματος με μια πολύ μικρή τομή ώστε να παροχευτευθεί το πυώδες περιεχόμενο. Μετά την αποστράγγισή του, καλύπτεται με άσηπτο χειρουργικό υλικό ώστε να επουλωθεί χωρίς να επανεμφανιστεί. Εάν επανεμφανιστεί ενώ δεν βρίσκεται σε οξεία φάση, αφαιρείται. Χορηγούνται αντιβιοτικά για την αποτροπή της μόλυνσης της πληγής, αναλόγως με το είδος της βακτυριακής λοίμωξης.