Επιγαστρική κήλη ή κήλη της λευκής γραμμής

Επιγαστρική κήλη ονομάζεται το εξόγκωμα που εμφανίζεται ψηλά στη νοητή γραμμή από τον ομφαλό προς το στέρνο, όταν το μικρό παιδί κλαίει ή βήχει, αλλά μετά, δεν υποχωρεί τελείως. Έχει μέγεθος ενός ρεβιθιού και συνήθως είναι ανώδυνο.

Οφείλεται στην ατελή σύγκλειση της λευκής γραμμής κατά την εμβρυακή ανάπτυξη. Στο ευένδοτο αυτό σημείο περνά μια μικρή ποσότητα λίπους και προκαλεί την κήλη. Μπορεί η κήλη να είναι μικρή αλλά συχνά προκαλεί συμπτώματα περίσφιξης, δηλαδή έντονο πόνο. Πρέπει τότε να χειρουργείται άμεσα, διότι  προκαλείται νέκρωση του λίπους και άσηπτη φλεγμονή.

Η διάγνωση της επιγαστρικής κήλης από την Χειρουργό Παίδων γίνεται με κλινική εξέταση και υπερηχογραφικό έλεγχο προκειμένου να αποκλειστεί η περίπτωση να οφείλεται σε διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών που αποτελεί άλλη παθολογική κατάσταση.

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική, καθώς μεγαλώνοντας το παιδί θα μεγαλώνει και το άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα, με επιπλοκές, πόνο, έντονα συμπτώματα και αυξημένο κίνδυνο περίσφιξης.

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση και περιλαμβάνει ανάταξη της κήλης και ενίσχυση των τοιχωμάτων της κοιλιάς στο συγκεκριμένο σημείο. Εάν η κήλη είναι μεγάλη, η Χειρουργός Παίδων Δρ. Κατερίνα Ραμματά, διενεργεί την επέμβαση με λαπαροσκοπική χειρουργική, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μικρότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση του παιδιού.