Ο υποσπαδίας αποτελεί μία αρκετά συχνή γενετική ανωμαλία των αγοριών, δηλαδή μια ανωμαλία που δημιουργείται κατά την εμβρυϊκή τους ζωή. Είναι η πάθηση κατά την οποία το στόμιο της ουρήθρας (δηλαδή το σημείο από το οποίο εξέρχονται τα ούρα) δεν εκβάλει στην κορυφή της βαλάνου αλλά σε κάποια περιοχή στην κάτω επιφάνεια του πέους ή του οσχέου. Σχεδόν πάντα δεν δημιουργείται και το κάτω μέρος της ακροποσθίας, με αποτέλεσμα η βάλανος να καλύπτεται μόνο στο άνω μέρος αυτής. Πολλές φορές συνυπάρχει και κάμψη του πέους.  

Ο υποσπαδίας δεν πονάει, αλλά τα παιδιά με υποσπαδία είναι επηρρεπή σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να ουρήσουν όρθια, και κυρίως αντιμετωπίζουν ψυχολογικό πρόβλημα μεγαλώνοντας.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών υποσπαδίες, αναλόγως με τη θέση τους:

υποσπάδιας

Όσο πιο χαμηλός  είναι ο υποσπαδίας, τόσο πιο μικρό είναι το πέος του παιδιού και τόσο περισσότερο υπάρχει πιθανότητα συνύπαρξης κάμψης. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει κύρτωση του κορμού του πέους προς τα κάτω. Όσο πιο σοβαρή είναι η κάμψη του πέους, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης.

Ουρηθροπλαστική για τη διόρθωση του υποσπαδία

Η επέμβαση για τη διόρθωση του υποσπαδία λέγεται ουρηθροπλαστική και γίνεται υπό γενική αναισθησία μετά τον πρώτο χρόνο της γέννησης του παιδιού ώστε το πέος να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό μέγεθος και η επέμβαση να έχει πιο υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Για τη χειρουργική του υποσπαδία, απαιτείται εμπειρία του Χειρουργού Παίδων, προκειμένου να έλθει το στόμιο της ουρήθρας στην κορυφή του πέους και να διορθωθεί η κάμψη, όταν αυτή είναι τόσο σοβαρή που να δυσκολεύει σε μεγαλύτερη ηλικία την διείσδυση στον κόλπο της γυναίκας.

Η Χειρουργός Παίδων Δρ. Κ. Ραμματά διαθέτει μεγάλη εμπειρία τόσο στη διόθρωση του υποσπαδία με σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, όσο και στην πλήρη αποκατάσταση της ακροποσθίας σε ένα χειρουργικό χρόνο ώστε και εξωτερικά η μορφολογία του πέους να είναι εντελώς φυσιολογική. Στις περιπτώσεις των σοβαρών υποσπαδιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ημιακροποσθία του πέους προκειμένου να χρησμοποιηθούν οι ιστοί για να ανακατασκευαστεί ένα τμήμα κομμάτι της ουρήθρας που λείπει. 

Η διάρκεια της επέμβασης και της νοσηλείας του παιδιού εξαρτάται από την σοβαρότητα του υποσπαδία και μπορεί να κυμαίνεται από αυθημερόν αναχώρηση , 24ωρη παραμονή ή και παραμονή κάποιων ημερών στην κλινική σε βαρύτερα περιστατικά που πρέπει να τοποθετηθεί καθετήρας.  Υπάρχει περίπτωση επανεπέμβασης η οποία γίνεται τουλάχιστον 8 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση.