Για την αντιμετώπιση της Κυστεροουρητηρικής παλινδρόμησης, η Χειρουργός Παίδων Δρ. Κατερίνα Ραμματα, εφαρμόζει με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση τη σύγχρονη, μη χειρουργική, αναίμακτη, ενδοσκοπική θεραπεία.

Η κυστεοσκοπική αναίμακτη αντιμετώπιση, είναι πιο αποτελεσματική από την χημειοπροφύλαξη, έχει πιο χαμηλό κόστος από το κόστος μίας επέμβασης στο χειρουργείο. Με αυτή τη μέθοδο η ιατρός, προσφέρει στον μικρό ασθενή ίαση, βελτίωση της ποιότητας ζωής του και απομάκρυνση από μακροχρόνιες θεραπείες με αντιβιοτικά.

Η επέμβαση

Μέσω κυστεοσκοπίου, δια βελόνης, γίνεται η έγχυση ενός υλικού βασιμένου στο υαλουρονικό οξύ. Κάτω από το στόμο του ουρητήρα, υποβλεννογονίως εγχύεται υλικό στη βάση του στομίου του ουρητήρα, έτσι ώστε να ανυψωθεί και να επιμυκηνθεί το οπίσθιο τοίχωμά του, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η παλινδρόμηση των ούρων.

Μετά την έγχυση του υλικού, ινοβλάστες μεταναστεύουν ανάμεσα στα μόρια της δεξτράνης και έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα κολλαγόνου το οποίο αντικαθιστά το υαλουρονικό οξύ, το οποίο αποδομείται μέσα σε 12 μήνες.

Το υλικό είναι εγκεκριμμένο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και δεν προκαλεί αλλεργίες, επιπλοκές και παρενέργειες. Η μέθοδος είναι απλή σε έμπειρα χέρια με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ο μικρός ασθενής δεν πονάει και δεν μένει στην κλινική παρά μόνο λίγες ώρες.

Μπορεί να χρησιμοπιηθεί σε παιδιά από ενός έτους και σε όλους τους βαθμούς ΚΟΠ.

Μπορεί να γίνει έγχυση άμφω στους νεφρούς.

Απαιτείται κυστεοσκόπιο σε διάφορα μεγέθη, βελόνη, προγεμισμένη σύριγγρα με το υλικό και κάμερα, τα οποία διαθέτει το Τμήμα Χειρουργικής Παίδων της Κλινικής Άγιος Λουκάς στην οποία χειρουργεί η ιατρό.

Η επέμβαση γίνεται υπο γενική αναισθησία, κυστεοσκόπηση και κατ΄επέκταση επισκόπηση της ουρδόχου κύστεως, των ουρητηρικών στομίων και έγχυση του υλικού. Διαρκεί περίπου 30΄ και μπορεί να επαναληφθεί μέχρι τρείς φορές.

Αναίμακτη Διόρθωση Κυστεοουρητηρικής Παλινδρόμησης (ΚΟΠ) 4ου Βαθμού σε παιδί, ηλικίας 4 ετών, με Κυστεοσκόπηση και έγχυση υλικού (Deflex) στα ουρητηρικά στόμια