Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι ένα εμβρυϊκό υπόλειμμα στην πορεία του θυρεογλωσσικού πόρου ο οποίος ακολουθεί την κάθοδο του θυρεοειδούς αδένα στην ανατομική του θέση από τη βάση της γλώσσας όπου εμφανίζεται αρχικά.

Μπορεί μόλις γεννηθεί το νεογνό να μην είναι ορατή η κύστη λόγω μεγέθους και να εμφανιστεί μόνο όταν προκληθεί  φλεγμονή, ερυθρότητα του δέρματος, οίδημα, μπορεί ακόμη και να σπάσει μόνη της. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ορατή, ή μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να εμποδίζει τις λειτουργίες της αναπνοής και της κατάποσης, οπότε απαιτείται άμεσα η αφαίρεσή της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά τη γέννηση, η κύστη εμφανίζεται ως ένα μετακινούμενο ογκίδιο στην περιοχή ανάμεσα στον βρόγχο (μήλο του Αδάμ) και στο πηγούνι, το οποίο πάλλεται κατά την κατάποση, ενώ η ομιλία του παιδιού είναι πιο βραχνή.

Η Χειρουργός Παίδων διαγιγνώσκει την κύστη με ψηλάφηση και την επιβεβαιώνει με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για έλεγχο του θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα τραχήλου ή σε ειδικές περιπτώσεις με τομογραφία.

Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία, με μια μικρή τομή στο λαιμό, στο ύψος του τραχήλου. Αφαιρείται ο ιστός της κύστης και μικρό τμήμα από το μέσον τμήμα του υοειδούς οστού, το οποίο είναι ένα οστό πάνω από το μήλο του Αδάμ, πεταλοειδούς σχήματος. Ακολουθεί η συρραφή των μυών  και η πλαστική αποκατάσταση της τομής του δέρματος.