Ομφαλοκήλη σε παιδιά

Ομφαλοκήλη ονομάζεται η μαλακή διόγκωση, προεξοχή, στην περιοχή γύρω από τον ομφαλό. Γίνεται πιο ορατή όταν το παιδί κάθεται ή στέκεται όρθιο ή όταν κοιλιακοί μύες συσπώνται από το κλάμα και τον βήχα.  Η ομφαλοκήλη είναι ακίνδυνη και δεν προκαλεί πόνο.

Η ομφαλοκήλη αποτελεί βλάβη του κοιλιακού τοιχώματος και οφείλεται σε ατελή σύγκλειση του ομφαλικού δακτυλίου πριν τη γέννηση. Εάν δεν κλείσει το άνοιγμα, περιεχόμενο της κοιλιάς μπορεί να προβάλλει προκαλώντας μία κήλη.

Εμφανίζεται κυρίως στα βρέφη από τη γέννησή τους έως 6 μηνών και στη συνέχεια υποχωρεί ή και εξαφανίζεται. Εάν δεν συμβεί αυτό έως τα δύο χρόνια του παιδιού, ή εάν είναι μεγαλύτερη από 2,5 εκατοστά που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να κλείσει μόνη της, τότε πρέπει να χειρουργηθεί.

Επίσης, εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος, σκληρή διόγκωση, εμετός. Σε αυτή την περίπτωση λόγω κινδύνου περίσφυξης, προγραμματίζεται άμεσα χειρουργείο. Ωστόσο, πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή.

Η ασφαλής διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από τον Παιδοχειρουργό και ίσως  υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική. Η Χειρουργός Παίδων Δρ. Κατερίνα Ραμματά, χειρουργεί την ομφαλοκήλη με λαπαροσκοπική χειρουργική, ελάχιστο πόνο και εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.