Οι παιδικοί όγκοι είναι καλοήθεις και καοήθεις. Οι καλοήθεις, είναι μάζες μη φυσιολογικών κυττάρων που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων ή ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση κατά την εμβρυακή περίοδο. Μερικοί από αυτούς τους όγκους είναι καλοήθεις, αλλά ένας καλοήθης όγκος μπορεί να εξαλλαχθεί σε κακοήθη. Ως παράγοντες κινδύνου θεωρούνται γενετικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down και άλλα, σπανιότερα.

O καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι σπάνιος, ενώ υπάρχουν και σπάνιοι όγκοι που εμφανίζονται από την εμβρυική ζωή. Σε όγκους και γενικά σε καρκίνο που διαπιστώνεται στη νεογνική και βρεφική ηλικία, η βιολογική συμπεριφορά ποικίλλει από πολύ καλή (ακόμη και χωρίς θεραπευτική παρέμβασηόπως στο νευροβλάστωμα) έως πολύ επιφυλακτική. Πάντως, αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα τραύματα.  

Οι περισσότεροι όγκοι σε νεογνά και βρέφη είναι οι συμπαγείς και ακολουθούν οι λευχαιμίες και οι όγκοι του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Σχεδόν το 60% εξ αυτών καταγράφηκε στον πρώτο μήνα ζωής και εξ αυτών, περίπου τα μισά, αφορούν το ώριμο τεράτωμα (Parkes).

Χειρουργική των όγκων

Από τους συμπαγείς παιδικούς όγκους που αντιμετωπίζει ένας Χειρουργός Παίδων (διότι εάν αφορά στο κεφάλι και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι επιστημονικό πεδίο του Νευροχειρουργού) κυριότεροι είναι το Αιμαγγείωμα ή λεμφαγγείωμα ήπατος, μεσοβλαστικό νέφρωμα, νευροβλάστωμα, το τεράτωμα, ενώ στα άκρα και στα μαλακά μόρια είναι το Αιμαγγείωμα, το λίπωμα, ινοβλαστικοί όγκοι, ινοσάρκωμα, ραβδομυοσάρκωμα.

Στις περιπτώσεις που ο όγκος οφείλεται σε τεράτωμα, διπλασιασμό, βρογχογενή κύστη και γαγγλιονεύρωμα, η μάζα αφαιρείται χειρουργικά με λαπαροσκοπική χειρουργική ή με θωρακοτομή, αναλόγως της θέσης του όγκου. Ιδιαίτερα, τα θωρακικά τερατώματα προσκολλώνται στερεά στον χιτώνα της αορτής και είναι δυνατό να δέχονται αιμάτωση απ’ ευθείας απ’ αυτήν. Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης αιμορραγίας στην προσπάθεια αποκόλλησης. Η ολική εξαίρεση του διηθητικού νευροβλαστώματος δεν είναι, πάντοτε, δυνατή για τεχνικούς λόγους. Τα είδη της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας εξαρτώνται από τα ιστολογικά ευρήματα και το κλινικό στάδιο της νόσου

Διαβάστε αναλυτικά για τους όγκους ωοθηκών και σαλπίγγων για τα άωρα και τα ώριμα κυστικά τερατώματα