Οι δερμοειδείς κύστεις είναι σχετικά συχνές και δημιουργούνται κατά την εμβρυϊκή ζωή. Κατά τη σύγκλεισή των βραγχιακών τόξων εγκλωβίζονται επιθηλιακά υπολείμματα τα οποία μετά την γέννηση ενεργοποιούνται και σχηματίζουν μια κύστη στην υπογενείδια χώρα (κάτω από το σαγόνι), δίπλα από το φρύδι, ή πάνω από το στέρνο. Έχει μαλακή υφή και κινείται εάν πιεστεί. Μπορεί ωστόσο, να είναι και ενδοοστική επιδερμοειδής κύστη που που είναι σκληρή, εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής ανάμεσα από τα οστά του κρανίου και αντιμετωπίζεται από νευροχειρουργό.

Μια μορφή δερμοειδούς κύστης είναι και τα τερατώματα που επίσης προέρχονται από εγκλωβισμό επιθηλιακών κυττάρων κατά την ενδομήτρια ζωή. Οι κύστεις αυτές μπορεί να εμπεριέχουν τρίχες, δόντια, οστό, χόνδρο κ.α.

Η θεραπεία των δερμοειδών κύστεων και των τερατωμάτων είναι η χειρουργική αφαίρεση με τεχνική που ορίζεται από τη θέση που κατέχουν.

Ωστόσο, η Χειρουργός Παίδων, πρέπει να διαθέτει εμπειρία, καθώς οι κύστεις αυτές και ιδιαίτερα τα τερατώματα, έχουν παχύ τοίχωμα, εμπεριέχουν μέρος των όμορων ιστών και πρέπει να αποκολληθούν σωστά, διότι αλλιώς, μπορεί να επανεμφανιστούν.