Οι βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας, είναι γεντετικής αιτιολογίας και μπορούν να διαγνωστούν και σε προγεννητικό υπερηχογράφημα, με κύριο σύμπτωμα την υδρονέφρωση. Στις περιπτώσεις αυτές, ο υπολειμματικός εμβρυϊκός ιστός στην οπίσθια ουρήθρα των αγοριών, φράσσει την ουρήθρα και εμποδίζει την εκροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς.

Αποτελεί επείγουσα χειρουργική πράξη μόλις το νεογνό μπορεί να ανταποκριθεί, διότι τα ούρα που δεν μπορούν να αποβληθούν, παλινδρομούν και διατείνουν τους ουρητήρες, ενώ στη συνέχεια επιστρέφουν στους νεφρούς και προκαλούν βλάβες, ενώ το παιδί αντιμετωπίζει σοβαρές ουρολοιμώξεις και η υγεία του μπορεί να τεθεί και σε κίνδυνο.

Για τη διάγνωση, γίνεται κυστεοουρηθρογραφία. Μπορεί να προηγηθεί προσωρινή τοποθέτηση καθετήρα στην ουροδόχο κύστη για να αδειάσουν οι ουρητήρες

Η χειρουργική επέμβαση είναι η ενδοσκοπική διουρηθρική εκτομή των βαλβίδων της  οπίσθιας ουρήθρας, σε ένα ή σε δύο στάδια, αναλόγως και της ηλικίας, ενώ το παιδί παρακολουθείται συστηματικά για μεγάλο διάστημα ώστε να ελέγχεται η σωστή λειτουργία της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.