Η βραγχιακή κύστη είναι συνήθως μία κύστη, στην πλάγια τραχηλική χώρα, κοντά στη γωνία της κάτω γνάθου αλλά μπορεί να εμφανιστεί και ως εξόγκωμα και σε άλλα σημεία. Πρόκειται για μια μορφή γενετικής ανωμαλίας ως υπόλειμμα της βραγχιακής σχισμής που μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε οποιαδήποτε ηλικία και να μεγαλώνει αργά.
Οι βραγχιακές κύστεις συνήθως δημιουργούνται στις κολπικές οδούς οι οποίες παρουσιάζουν άνοιγμα στο κατώτερο τμήμα του λαιμού και μπορεί να φτάνουν μέχρι και την περιοχή των αμυγδαλών. Εμφανίζονται μετά την ηλικία των 10 ετών. Βραγχιακές κύστεις μπορεί να δημιουργηθούν και περιμετρικά του λοβού ή σε κοντινή απόσταση από τον θυρεοειδή αδένα ή και κάτω από τον λαιμό ή στις κλείδες.
Οι βραγχιακές κύστεις δεν πονούν αλλά μπορεί να υποστούν λοίμωξη, οπότε σπάζουν και διαρρέουν υγρό από το λαιμό ή προκαλούν οίδημα, ενώ συχνά συνδυάζονται με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
Η διάγνωση γίνεται από την Παιδοχειρουργό η οποία θα ζητήσει να διενεργηθούν και εξετάσεις όπως υπέρηχος, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, αναλόγως με την εκτίμηση κατά περίπτωση. Επίσης μπορεί να αναρροφήσει με λεπτή βελόνη μέρος του υγρού της κύστης για να δοθεί για εργαστηριακή ανάλυση, ή να κάνει πλήρη αποστράγγιση του υγρού ώστε να αντιμετωπίσει το οίδημα, ταυτόχρονα με τη χορήγηση αντιβίωσης.
Γενικότερα, εφόσον η βραγχιακή κύστη επιμολυνθεί, διογκώνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα. Στις περιπτώσεις αυτές παρεμβαίνει ο χειρουργός για την άμεση διάνοιξη και παροχέτευση του πύου και στη συνέχεια στη χειρουργική της αφαίρεση και την αποστολή δείγματος για βιοψία.
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και μια μικρή τομή στην πτυχή του δέρματος στον τράχηλο πάνω από τη διόγκωση. Η μάζα αποκαλύπτεται και αφαιρείται. Ο ασθενής αναχωρεί από την Κλινική αυθημερόν.