Ο Παιδοχειρουργός είναι ο γενικός χειρουργός των παιδιών. Απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια 0-16 χρόνων: Νεογνά, Βρέφη, Νήπια, Παιδιά, παιδιά στην προεφηβεία. Οι περισσότερες από τις παθήσεις των παιδιών δε συναντώνται στη χειρουργική των ενηλίκων, ενώ η αντιμετώπιση και η προσέγγιση του μικρού ασθενούς διαφέρει ριζικά από του ενήλικα. Το παιδί δεν είναι ένας “μικρός ενήλικας” και γι΄αυτό ο ιατρός που αναλαμβάνει την αντιμετώπιση των χειρουργικών τους παθήσεων, είναι ο Χειρουργός Παίδων.

Τι επεμβάσεις αναλαμβάνει

Ό,τι αφορά στο παιδί έκτος από επεμβάσεις Ορθοπαιδικής, Καρδιοχειρουργικής, ΩΡΛ.

Δηλαδή:

Τα συχνότερα προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει ο Παιδοχειρουργός, είναι η κρυψορχία, η βουβωνοκήλη και οποιαδήποτε μορφής κήλη, όπως ομφαλοκήλη, υδροκήλη,φίμωση, σκωληκοειδίτιδα, καθώς και επείγοντα περιστατικά σχετικά με οποιοδήποτε είδος τραύματος.

Ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει και σοβαρότερες ασθένειες στο πλαίσιο της Παιδοχειρουργικής, όπως είναι οι συγγενείς διαμαρτίες, δηλαδή τα προβλήματα με τα οποία γεννιέται. Ο αριθμός αυτών των ανωμαλιών είναι πολύ μεγάλος. Κάποιες από αυτές είναι πολύ σοβαρές και θανατηφόρες.

Από τις πιο συχνές αυτού του είδους ανωμαλία, αλλά και σοβαρή, είναι ο υποσπαδίας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά στην ουρήθρα των αγοριών, η οποία δεν διεκβάλλει στο φυσιολογικό σημείο και το εξωτερικό στόμιο είναι χαμηλότερα απ’ό,τι κανονικά. Είναι μια βαριά ανωμαλία με δύσκολη αντιμετώπιση. Εδώ έγκειται και ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς κάποιοι Παιδοχειρουργοί, χωρίς να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις, χειρουργούν τα παιδιά ανεπιτυχώς με αποτέλεσμα να χρειάζεται να χειρουργηθούν και άλλες φορές, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Μία άλλη μεγάλη ομάδα, επίσης δύσκολη στην αντιμετώπισή της, είναι κάποιοι όγκοι που εμφανίζουν τα παιδιά, επίσης από τη γέννησή τους, χωρίς να μπορεί να υπάρξει πρόληψη. Σ’αυτές τις περιπτώσεις σχεδόν ποτέ δεν υφίσταται άλλη λύση πέραν του χειρουργείου. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που επιδέχονται συντηρητικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης, αλλά και αυτές κάποια στιγμή θα χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Η μόνη περίπτωση στην Παιδοχειρουργική στην οποία μπορεί να υπάρξει πρόληψη, η οποία μάλιστα πρέπει να προέρχεται από την πολιτεία και εν γένει από την διαπαιδαγώγηση, είναι τα τραύματα, τα εγκαύματα και τα ατυχήματα που αποτελούν και τον πιο συχνό λόγο επίσκεψης στον Παιδοχειρουργό. 

Οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους πριν επιλέξουν Παιδοχειρουργό, την εμπειρία του και την εξειδίκευση σε νέες, σύγχρονες τεχνικές, αλλά και την Κλινική στην οποία χειρουργεί ο ιατρός, προκειμένου να μπορεί να τους παρέχει ασφάλεια και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.